top of page

ברק כובשי עו"ד ונוטריון עריכת צוואות

עריכת צוואות
עריכת צוואות

כללי:

צוואה היא מסמך אותו עושה אדם כדי לקבוע מה יעשה ברכושו לאחר מותו וכן כדי  להותיר אחריו זיכרון ולהביע באמצעותו את רצונו בדבר עניינים החשובים לו. 

למרות שישנם אנשים רבים הרואים בעריכת צוואה - הליך טכני בלבד - הרי שזהו מסמך חשוב מאין כמוהו  - צוואה הנערכת בצורה נכונה, תמנע בעתיד סכסוכים רבים בין היורשים ויכולה לסייע במניעת "תקלות מס" בלתי רצויות..

אצל המצווה עצמו - הליך עריכת הצוואה הוא גם הליך נפשי, אשר רבים  מבקשים לדחות אותו או להימנע ממנו כלל, שכן הוא כרוך לעתים בהתבוננות על התקופה שלאחר הפטירה וכן הוא כרוך בבחינה של "חשבונות" משפחתיים מן העבר.

במקרים רבים צוואה היא מסמך אישי ופרטי מאוד, היא מערבת שיקולים כלכליים, רגשיים, דתיים, יחסים משפחתיים, זיכרונות מן העבר ותקוות לעתיד - לפיכך, עריכת צוואה מצריכה שירות אישי היוצר רמת היכרות גבוהה עם הלקוח, ומאפשר ראייה מעמיקה של צרכי הלקוח ומתן פתרונות וייעוץ המותאמים לאותו לקוח.

ירושה על פי חוק הירושה:

ככלל, חוק הירושה, קובע "ברירת מחדל" בחלוקת עיזבונו של אדם שנפטר. מי שהלך לעולמו ולא הותיר צוואה, עיזבונו נחלק בין בן/בת הזוג (מחצית) – ובין ילדיו (מחצית – בחלקים שווים בינם לבין עצמם).

כאשר למנוח אין בן/בת זוג ו/או ילדים – היורשים הם הוריו, אחיו, סביו, דודיו – וכך הלאה במעגלים משפחתיים מתרחבים, עד אשר נמצא היורש בדרגת הקרבה הגדולה ביותר למנוח.

כדי לסטות מקביעות "ברירת המחדל" של חוק הירושה, יש לערוך צוואה אשר בה אדם חופשי לקבוע כרצונו כיצד תחולק ירושתו.

למי מומלץ לערוך צוואה:

כמעט כל אדם אשר הקים משפחה ואשר צבר רכוש כלשהו, מן הראוי שיערוך צוואה.

כך למשל, מי שהלך לעולמו והותיר אחריו בן/בת זוג וילדים קטינים – הילדים הקטינים יורשים מחצית מעזבונו.  במקרה שהעזבון כולל דירת מגורים או נכס מקרקעין אחר – בן/בת הזוג אינם יכולים למכור את הנכס (למשל כדי לעבור דירה), אלא באישור של בית משפט – וזאת עד להגעת הילדים לגיל 18 שנים, וגם אז רק בכפוף להסכמתם!  במקרה של מכירה בפיקוח בית משפט, יקבל בן/בת הזוג רק מחצית מסכום המכירה ואילו הכספים המגיעים לילדים, יופקדו לרוב בפקדון נפרד עד לבגרותם.

תוצאה זו תקשה מאוד על בן/בת הזוג ותדרוש השגת מימון חיצוני כדי לרכוש דירה/נכס אחר.

עריכת צוואה, מאפשרת לקבוע, למשל, כי בן/בת הזוג יקבל את מלוא הירושה וכי הילדים ירשו את העיזבון רק במקרה של פטירת בן/בת הזוג.

צוואה הדדית אותה עורכים שני בני הזוג יכולה לקבוע את סדר הירושה בין בני הזוג וילדיהם.

דוגמא נוספת היא, כאשר לא כל ילדיו של אדם מצויים במצב כלכלי או בריאותי שווה.  למשל, אחד הילדים קיבל מהוריו עזרה ברכישת דירה לאחר נישואיו, או קיבל מימון של לימודים אקדמיים – בעוד שאחיו טרם קיבל סיוע כזה.  לעתים אחד מן הילדים הינו בעל צרכים מיוחדים ויש להבטיח את עתידו ורווחתו.

בכל אחד ממקרים אלה או במקרים רבים אחרים – ניתן לקבוע בצוואה, כי חלוקת הירושה תיקח בחשבון את הצורך המיוחד או את "הצדק החלוקתי" המשפחתי, כפי שמבין אותו המוריש.

לעתים, כולל הרכוש שנצבר, גם פריטים שהם בעלי ערך כספי או רגשי או משפחתי רב ואשר המוריש מעוניין לקבוע כי דווקא יורש ספציפי יקבל פריט רכוש מסויים. כך למשל, תכשיטים בעלי ערך מיוחד או מסמכים היסטוריים או משפחתיים או עסק משפחתי המנוהל בידי אחד מן הילדים – כל אלה דורשים תשומת לב מיוחדת אשר רק בעת עריכת צוואה, ניתן להתחשב בה.

מלבד חלוקה פנימית של הירושה בין בני המשפחה, ישנם אנשים רבים המעוניינים כי לאחר פטירתם ייוחד חלק מעיזבונם לצרכים ציבוריים/דתיים או להנצחת זכר של הנפטר או אנשים אחרים הקרובים ללבו.  ברירת המחדל של חוק הירושה, אינה מכירה ברצונות כאלה של מי שהלך לעולמו – אלא אם כן ערך המנוח צוואה לפני פטירתו – והביע בה את רצונו כי כך יעשה.

     

עוד למשל, מי שבחייו הקים יותר מתא משפחתי אחד ויש לו ילדים ממספר מערכות יחסים או מי שלו תא משפחתי אשר בו יש לבן/בת הזוג ילדים מנישואין קודמים – ראוי שיערוך צוואה ויקבע כיצד יחולק עזבונו בין קרוביו וימנע סכסוכים רבים ביניהם.

צוואות הדדיות:

ככלל, צוואה הינה מסמך אישי אותו עורך אדם, מרצונו החופשי, כאשר הוא אינו מושפע מלחץ של הסובבים אותו, המעוניינים לקבל נתח מירושתו.

על פי חוק הירושה, כל אדם העורך צוואה, רשאי לשנותה ולבטלה בכל עת ואין הוא חייב לקבל את אישורו של איש - ובוודאי שלא של היורשים העתידיים.

לעומת זאת, כאשר שני בני זוג מעוניינים לערוך צוואות הדדיות, בהן כל אחד מהצדדים מסתמך על צוואת בן/בת הזוג (לרוב, הנותר בחיים מקבל את מלוא העיזבון ולאחר פטירת שני הצדדים, יורשים הילדים) - אזי מתיר חוק הירושה לקבוע מגבלה מסויימת בעת שינוי/ביטול הצוואה על ידי אחד מן הצדדים בלבד, ללא ידיעת הצד השני.  

כיום, חלק ניכר מן העורכים צוואה, עושים זאת יחד עם בן/בת הזוג באמצעות צוואות הדדיות. הסבר מקיף אודות היתרונות בסוג כזה של צוואות וכן המגבלות החלות על הצדדים העורכים צוואות הדדיות, ניתן לקבל במשרד.    

ניהול עזבונות:

אדם רשאי לקבוע בצוואתו כי הוא מעוניין שלאחר פטירתו, אדם מסויים יהיה האחראי לחלוקת העזבון ולקיום הצוואה בדרך שאותה קבע מי שערך את הצוואה.

מינוי כזה, דורש כמובן את הסכמתו של אותו אדם והוא נחוץ באותם המקרים בהם קיים חשש אצל עורך הצוואה כי צוואתו לא תקויים כלשונה או כי ליורשים עשוי להיות קושי במימוש התנאים שנקבעו בצוואה.

חשוב לציין, כי במרבית המקרים, כלל לא נדרש ניהול של העיזבון, והעיזבון מחולק ישירות לידי היורשים.  

לפיכך, גם כאשר מבקש אדם העורך צוואה כי אדם מסויים ינהל את עזבונו לאחר פטירתו - עדיין, במרבית המקרים, לא ימונה מנהל עיזבון כלל והעיזבון יחולק ישירות לידי היורשים.

במרבית המקרים, ימונה מנהל לעיזבונו של נפטר - רק כאשר מתעורר קושי בחלוקת הירושה, כגון אם מדובר בנכסים מורכבים, או אם מתגוררת אי הסכמה באשר לאופן חלוקת הנכסים או שחלק מן היורשים אינם יכולים לקבל את חלקם בירושה באופן מיידי וכיוב'. 

המשרד עוסק רבות בניהול עזבונות מסוגים שונים - ומספק שירות זה במקצועיות רבה ותוך הקפדה על צרכי הלקוחות ועל קיום רצונו של הנפטר.   

שירות נוטריוני:

המשרד מספק ללקוחותיו שירותים נוטריוניים מלאים. לפיכך ניתן לערוך במשרדינו צוואות הנחתמות בפני עדים או צוואות הנחתמות בפני נוטריון (שאינן מצריכות עדים). 

היתרון בצוואות נוטריוניות הוא שהן קשות יותר לזיוף, הן מאפשרות למצווה רמה גבוהה יותר של חשאיות ותקיפתן, לאחר אריכות ימים ושנים  - היא קשה יותר.

על פי חוק, אישורו של נוטריון על צוואה מהווה ראיה מספקת בכל הליך משפטי, לגבי תקינותה של הצוואה - ללא צורך בראיה נוספת כלשהי.

יחד עם זאת, כאשר נדרש הנוטריון לאשר צוואה של לקוח המאושפז בבית חולים או שהוא מרותק למיטתו, נדרש הנוטריון לקבל תעודה רפואית המעידה כי הלקוח כשיר לערוך צוואה ומבין את טיבה ומשמעותה.  

צוואות בגיל השלישי: 

כדי להפחית ככל הניתן את הסיכויים למלחמות ירושה לאחר פטירת המצווה, מומלץ מאוד ללקוחות, בני הגיל השלישי, שלא להסתפק רק באישור נוטריוני לצוואה, אלא להצטייד גם באישור רפואי המעיד כי במועד עריכת הצוואה או בסמוך לכך, היה הלקוח צלול ומבין את טיבם ומשמעותם של צוואה ושל מסמכים משפטיים.

אישור רפואי כזה, ישלול בעתיד טענות בדבר אי כשירותו או אי צלילות או אי הבנה של המצווה את טיבה של הצוואה או את תוכנה.  

תעריפים:

עלות עריכת צוואה סטנרדטית, נעה בטווח של 2,500-4,500 ₪ + מע"מ (בהתאם למורכבות הצוואה).

עלות עריכת צוואות הדדיות סטנדרטיות, נעה בטווח של 3,500-5,500 ₪  + מע"מ (שוב, בהתאם למורכבות הצוואות).   

כמובן שישנם מקרים בהם עלות הכנת צוואה עשויה להיות שונה וזאת כאשר מדובר בצוואות בעלות מורכבות מיוחדת.  

אישור נוטריוני לצוואה – עלותו היא 239 ₪ (בתוספת 73 ₪ לכל עותק נוטריוני מקורי נוסף). 

להצעת מחיר פרטנית, אנא פנו למשרד באמצעות משלוח הודעה באתר (בתחתית העמוד) - או התקשרו למשרד.

פניה לקבלת יעוץ:

אני רואה חשיבות גדולה בעריכת צוואות - המונעות סכסוכים עתידיים - ואשמח מאוד להשיב לכל שאלה בעניין זה 

אפשר לפנות בכל שאלה, באמצעות משלוח הודעה באתר (בתחתית העמוד) - או להתקשר למשרד

לעיון בנוסח המלא של חוק הירושה : לחץ כאן

נוטריון בכפר סבא

נוטריון הוד השרון

נוטריון רעננה

ירושה וניהול עזבנות
ירושה וניהול עזבונות

אנו מטפלים בכל ענייני הירושה, החל משלב קבלת צו הירושה או קיום הצוואה - ועד לחלוקה מלאה של כלל נכסי העזבון בין היורשים.

במרבית המקרים מדובר בהליך טכני ופשוט של הגשת בקשה לקבלת צו ירושה קיום צוואה - המתנה של מספר חודשים וקבלת הצו החתום.

במקרים אחרים, עשויות להתעורר מחלוקות ו/או בעיות לגבי תוקפה של צוואה, לגבי זהות היורשים או לגבי חלקו של כל אחד מן היורשים בעזבון.

במקרים אלה, מועבר תיק הירושה לבירור בבית המשפט  - ומשרדנו מטפל בכלל ההליכים הנדרשים, להוכחת זהות היורשים, לבירור תוקפה של צוואה ובמקרים המתאימים גם למינוי מנהל עזבון  - אשר ממונה לצורך חלוקה של הירושה, במקרים בהם חלוקה פשוטה של הירושה אינה מתאפשרת.

משרדנו מטפל בניהול כל סוגי העזבונות, כולל עזבונות מורכבים, איתור יורשים וטיפול בנכסי נפטרים - עד לחלוקתם המלאה והנכונה ליורשים.

במקרים רבים, לאחר פטירתו של אדם, לא ניתן לחלק באופן מיידי את נכסיו ליורשיו. לעתים חלק מן היורשים אינם מסוגלים לקבל לידיהם את נכסי הירושה, בין מחמת

אי כשירות של מי מהיורשים ובין מחמת הוראות מגבילות בצוואה.  במקרים אחרים, עקב סכסוך שבין היורשים, לא ניתן לחלק את כלל נכסי העזבון, עד ליישוב הסכסוך או עד להחלטה שיפוטית באותו סכסוך.

כך למשל, באחד התיקים בהם טיפל משרדנו, הותיר המנוח צוואה שלפיה יועבר כל עיזבונו ליורש יחיד - אך התנה זאת בכך שאותו יורש יעבור הליך ממושך של גמילה מסמים קשים לאורך מספר שנים, עם הוראות מפורטות כיצד יש להעביר את העזבון לידי אותו יורש - בהתאם להתקדמותו בהליכי הגמילה.   משרדנו טיפל בהצלחה רבה בניהול העזבון, ליווה את אותו יורש לאורך כל הליכי הגמילה, תוך תיאום עם הצוות המטפל.  בסיומו של הליך ארוך וקשה, קיבל לידיו היורש את כלל נכסי העזבון - אשר בתקופת הטיפולים אף הושבחו באופן ניכר על ידי משרדנו. 

במקרה אחר בו טיפל משרדנו, נפטרו זוג של קשישים חשוכי ילדים  אשר משרדנו נדרש לאתר את קרובי משפחתם - ואף להוכיח בפני בית המשפט כי קרובים מסויימים שהיו להם בצעירותם, נפטרו עוד בימי מלחמת העולם הראשונה. 

במקרים רבים, כאשר המנוחים מותירים אחריהם מספר נכסים שאינם בעלי ערך שווה - אנו נדרשים למכור נכס אחד או יותר מבין נכסי העזבון - וזאת כדי להגיע לאיזון ולחלוקה הוגנת של העזבון בין כל היורשים.

 במשך השנים נצבר במשרדנו ניסיון רב מאוד בפתרון סכסוכי ירושה מורכבים, בניהול עזבונות מורכבים - תוך מאמץ מתמיד לשמר את היחסים המשפחתיים, לאפשר ליורשים גמישות כלכלית מירבית - ותוך חסכון ניכר בעלויות.

חשוב מאוד להתייעץ עם גורם מקצועי - בטרם מבצעים פעולות אשר יכולה להיות להן משמעות משפטית ו/או כספית ניכרת.  כך למשל, להחלטות מסויימות שמקבלים היורשים עלולות להיות השלכות משמעותיות לגבי טיב זכויותיהם בנכסי העזבון ולפעולות אחרות עלולות להיות משמעויות ניכרות של מיסוי

ניתן לפנות אלינו בכל שאלה, באמצעות משלוח הודעה באתר (בתחתית העמוד) - או להתקשר למשרד

bottom of page